Posjetite nas na fejsbuku




Izgubljeni na Balkanu: Kakva je sudbina migranata koji su ostali zaglavljeni u regionu?




Balkanska ruta je odavno zatvorena. Ipak, u vreme dok je bila otvorena na njoj su se zatekli migranti koji su posle zatavaranja ostali u zemljama regiona. Kakva ih sudbina čeka?

Ovde smo samo privremeno, kaže za DW Abdulah Husein, 49-togodišnji Iračanin koji se trenutno nalazi u Grčkoj sa svojom porodicom. Oni su deo gotovo sedam hiljada izbeglica koji su "zarobljeni" u toj zemlji. Huseinu izbeglički život nije stran jer je iz svoje zemlje otišao pre 10 godina u Siriju u kojoj je tada bio mir.

Početkom godine rešili su da pređu u Grčku, i dalje do Nemačke koja im je bila cilj. Sin i dve ćerke su krenuli prvi, i stigli su do cilja, ali je nešto kasnije za Huseina i ostatak porodice bilo kasno - Makedonija je zatvorila granicu. Sada im je jedina nada da nastave preko Bugarske, ali i mnogu upozoravaju da to nečine jer je put opasan.

U Bugarskoj prvi logor za migrante se nalazi u selu Pastrogoru bizu bugarsko-grčko- turske tromeđe. U njemu su uglavnom muškarci, porodica nema. U njemu Ali Raza mladi Pakistanac čeka poziv svog "agenta" kao bi mogao da nastavi put. Njegov otac je već dao 3.500 dolara, a za ostatak puta do Nemačke trebaće još 2.500 dolara. Problemi na srpsko - bugarskoj granici otežavaju nastavak puta. U Bugarskoj ima 10.000 registrovanih tražilaca azila, ali od njih ne želi da ostane niko.

Onij koji uspeju da pređu granicu hitaju ka Mađarskoj gde će zatražiti azil, Ali ona prima samo 30 izbeglica dnveno i brutalno vraća sve koji pređu ilegalno. Ipak, migranti se u Srbiji osećaju makar malo dobrodošlo nego u susednoj Mađarskoj gde se odbojnost gotovo odmah oseti. 

(newsweek.rs)

Objavi komentar

0 Primjedbe