Posjetite nas na fejsbuku




FAŠISTI U ŠOKU - RIJEKA OBNAVLJA BROD MARŠALA TITA GALEB














U konkurenciji sa Pulom, Osijekom i Dubrovnikom, izbor je pao na Rijeku koja ionako “bode“ oči HDZ-u, jer Oliver Frljić, Vedrana Rudan i mnogi drugi iz “crvenog“ grada snažno kritikuju sadašnju vlast. 

Čutav projekat trebalo bi da košta oko 30 miliona evra, što nije mnogo kada se zna da su neki evropski gradovi potrošili i 120 miliona za promociju i programe. 

Rijeka bi narednik godina trebalo da dobije 12 miilona evra od "države", a ostatak dopuni fondovima iz EU. Do sada se, međutim, Zagreb nije izjasnio hoće li već ove godine isplatiti milion evra za prve pripreme. 






Ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koga riječki kulturni radnici kritikuju na svakom koraku, nije se udostojio ni da dođe na svečanost na kojoj je Rijeka promovisana u evropski grad kulture.
U sklopu projekata, planirana je i obnova broda “Galeb“ koji je koristio Josip Broz Tito za svoja putovanja po svetu. Ali današnja, “desna vlast“ već je rekla da ne želi da učestvuje u tom finansiranju. 




“Galeb“ bi trebalo da bude atrakcija grada, a za obnovu potpuno zapuštenog broda mora da se obezbedi 4,5 miliona evra. 

Ostaju, ipak, problemi ideološke prirode! Aktuelna vlast u stalnoj je svađi sa riječkim kulturnim radnicima, što će u narednom periodu samo kulminirati. Reditelj Oliver Frljić, koji vodi nacionalno pozorište HNK, optužuje sadašnju vlast za rehabilitaciju fašizma, a veliki broj onih koji su direktno uključeni u oraganizaciju manifestacije Evropska prestonica kultura traže da ministar Hasanbegović podnese ostavku. 

Objavi komentar

1 Primjedbe

  1. Ne razumem vas Hrvate. Ne spoštujete Tita, ki vam je tudi na račun drugih narodov podaril Dalmacijo, Istro, Kvarner in še in še. Sedaj pa pljuvate po njemu. Sedanja vlada, namesto da bi se brigala za gospodarstvo, ga je porušila in namesto, da bi sosedi gojila prijateljske odnose se se raje prepira.

    OdgovoriIzbriši