Posjetite nas na fejsbuku




Najtužnija ljubavna priča bivše Jugoslavije: Evo kako su se voljeli Josipa Lisac i Karlo Metikoš i zašto mu piše i 25 godina poslije njegove smrti

Kada se spomenu ljubav i muzika mnogi će odmah u sjećanje dozvati nikad prevaziđeni album “Dnevnik jedne ljubavi”, koji su 1973. godine zajedno osmislili i snimili Josipa Lisac i Karlo Metikoš ne bi li ovjekovječili svoju ljubav, koja je počela dvije godine ranije.



 
I, zaista, ovaj njihov “dnevnik” je do danas ostao klasik i album kom se mnogi vraćaju, a nove generacije tek otkrivaju, što ga čini vječno živim, kao i, uostalom, Josipina ljubav, koja se nije ugasila onog decembra 1991. godine, kada je Karlo preminuo od posljedica infarkta, piše “Avaz“.


Ona i danas, skoro tri decenije kasnije, svaki koncert posvećuje njemu i pjeva za njega. Generacije su odrastale uz njihovu ljubav i dvije decenije pomno pratile sav onaj kreativni zanos koji je nastajao kao njen produkt, tako da nešto starijim generacijama nije nepoznanica to da su se Josipa i Karlo sreli praktično filmski, tako što su im se pogledi zadržali jedno na drugom, a sve ostalo je historija.

Ipak, ono što mnogi ne znaju je to da je pjevačica bila opčinjena Metikošem godinama prije nego što su se upoznali.

U jednom itnervjuu, on je otkrio da je Josipa kao djevojčica često dolazila pod prozor nepoznate osobe i netremice gledala u njega očekujući da će se Karlo, tada u svijetu poznat kao “Met Kolins”, odnekud pojaviti, ali bi se uvijek razočarano vraćala tramvajem kući.

Ispostavilo se da je informacija o tome gdje on živi bila pogrešna. Ipak, Josipa i Karlo su se sreli baš onda kada je bilo vrijeme za to, onda kada su bili spremni jedno drugom da podare ljubav, a time i svima nama pjesme koje nikada neće biti stare.



(haber.ba)

Objavi komentar

1 Primjedbe

  1. Znamo svi za tu ljubav,drago mi je da takve ljubavi opstanu i kada jedno od voljenih ode....

    OdgovoriIzbriši