Posjetite nas na fejsbuku




Jugoslavija i dalje živi u garaži na Grbavici: Kako je Zoran napravio muzej





Pre 48 godina nerešeno su igrali Brazil i Jugoslavija na čuvenoj "Marakani". Pele je na svom poslednjem meču odlikovan odlukom Tita Ordenom jugoslovenske zastave sa zlatnom zvezdom. Mrežu su tresli Rivelinjo i Žerson, Džajić i Jerković. Iste godine sproveden je popis stanovništva. Jugoslavija je imala 20,5 miliona stanovnika, a najviše Jugoslovena živelo je u Srbiji. Tito je te godine u Bosni poručio kako se mora braniti "bratstvo i jedinstvo naše zemlje". Iste te 1971. godine rodio se i Zoran Janković, koji 48 godina kasnije vrata svog muzeja posvećenog Jugoslaviji 



"U ljudskoj civilizaciji se periodično dešavaju fenomeni, a jedan od njih u 20. veku bila je i ta država", kaže Zoran za 021.rs i objašnjava da njegov muzej nije mesto ideologije, nego "divnih sećanja". 



Ako je odgovor na pitanje da li Jugoslavija živi i danas upitan, onda oko onog da li sećanje na tu državu opstaje ne postoji nikakva dilema. Trobojka sa petokrakom pojavljuje se svuda. Možete je sresti, recimo, sasvim slučajno na ulici Vašingtona poslednjeg ponedeljka u maju, za vreme Dana sećanja (Memorial day), gde će tokom parade biti istaknuta i zastava nekadašnje države. Grb SFRJ i dalje je na vratima ambasade u Moskvi. Arhitektura Jugoslavije, sa sve čuvenim crvenim kioskom, našla je svoje mesto i u muzeju MoMA. Isto tako, Jugoslavija živi i u jednoj garaži u Ulici Alekse Šantića na Grbavici. 


Objavi komentar

0 Primjedbe