Posjetite nas na fejsbuku




DUG I SPOR OPORAVAK I POMIRENJE Srpski povratnici u Hrvatsku

„Ko je bio dobar pre rata...“



Nikola Lakić (53) stoji pred ruševinama svoje nekadašnje kuće u Kašiću kod Zadra. Nakon što je granata tokom rata razorila njegov rodni dom, pobegao je na Kosovo. U Hrvatsku se vratio 2006. kada mu je Vlada obnovila kuću. U njoj, međutim nije bilo ni struje ni vode. „Nismo nikad imali problema. Ko god je bio dobar pre rata, dobar je čovek i danas“, kaže on o svojim hrvatskim komšijama.

Uspomena na rat



Ruševine jedne srpske kuće u zadarskom zaleđu stoje kao uspomena na rat u kojem je 250.000 Srba u periodu između 1991. i 1995. napustilo Hrvatsku, većina njih za vreme operacija „Bljesak“ i „Oluja“. Oko 57.000 Srba iz Hrvatske još uvek žive kao izbeglice po zemljama bivše Jugoslavije. Prema podacima UNHCR-a, 132.922 izbeglih Srba se do 2012. vratilo u svoju hrvatsku domovinu.

Ponovno u rodnom selu



Joka Dobrić (83) napustila je svoj stan u Rijeci 1991, kad su komšije počele da joj prete. Posle rata vratila se u kuću koju je pre izbijanja sukoba izgradila u svom rodnom selu Kakmi, u blizini Zadra. Pet godina živela je u podrumu razrušene kuće, dok joj Hrvatska vlada nije obnovila dom. Prošle su još dve godine pre no što joj je u obnovljenu kuću uvedena struja.

Nekad su se međusobno borili



Vesna Krajnović (45) jedna je od šestoro Srba povratnika u Medački džep kod Gospića. Tamo je pre akcije Hrvatske vojske 1993, živelo 400 Srba. Vesna tvrdi da je 97 od 100 tamošnjih porodica bilo mešano „ali par ljudi sa puškama nateralo ih je da biraju strane“. Njen suprug, Srbin, otvoreno se šali sa svojim hrvatskim kolegama oko toga zašto su se nekad međusobno borili, a sada zajedno rade.

Obnavljajući kuće



Milenko (62) i Mara (59) Sovilj stoje ispred svoje obnovljene kuće u selu Kijani. Oni su izbjegli tekom akcije „Oluja“ kod ćerke u Novi Sad, a od 2005. žive u svojoj obnovljenoj kući. Milenko je od tada do penzionisanja zarađivao obnavljajući srpske kuće širom Hrvatske. Od 1995. u Hrvatskoj su obnovljene 158.453 ratom uništene kuće. Oko 33 odsto njih su kuće Srba povratnika.

Život sa 400 kuna



Nada Tanjga (73) čuva ovce u Oćestovu, selu nedaleko od Knina. Ona se s mužem i ćerkom vratila u kuću koja je godinama bila prazna i propadala. Nemaju pravo da traže da im je država obnovi jer Hrvatska vlada finansira samo obnovu kuća koje su uništene direktno u ratu. Jedini izvor zarade su im ovce koje su dobili od dobrotvornih udruženja. Žive od 400 kuna (oko 50 evra) mesečno.

Bolje je bez nacionalne pripadnosti



Nevenka Sanjicki ispred svoje obnovljene kuće kod Gospića. Od 1968. živela je u Nemačkoj kao gastarbajter. Nakon operacije „Medački džep“ 1993, uz pomoć nemačkog pasoša probila se do svog sela gde je zatekla svoju uništenu kuću. U međuvremenu se vratila za stalno u Hrvatsku i kaže: „Mi nemamo nacionalnost. Naučili smo da je bolje živeti i razmišljati na takav način.“

Srce ju je vuklo



Milica Batalo (60) sedi u svom novom stanu u Zagrebu koji je dobila nakon što je godinama Hrvatskoj vladi pisala peticije. Hrvatsku je napustila 1991. sa svoje dve ćerke, nakon što su joj policajci zapretili da će silovati njenu desetogodišnju ćerku. „Srce me odvuklo natrag. To je moja zemlja, tu su grobovi moje porodice“, kaže ona o svom povratku.



(dw.com)

Objavi komentar

0 Primjedbe