Posjetite nas na fejsbuku




JUGA JOŠ ŽIVI Počasni državljani IV Mini Jugoslavije otkupili Srbiju i Makedoniju







Jugoslavija je preživela poslednju katastrofu. Postoji i dalje, spašena je posle bankrotstva. Nisam više vlasnik, ali Juga je živa, poručio je Blaško Gabrić, osnivač IV Mini Jugoslavije u Subotici.
Gabrić je Mini Jugoslaviju osnovao pre 13 godina na svom imanju, u dvorištu štamparije, i do danas se u knjigu državljana ovog udruženja upisalo više od 8.000 jugonostalgičara.



- Pre nekoliko godina sam bio žirant za kredit prijatelju i dao sam za garanciju deo objekta Mini Jugoslavije. Marko Petrović nije plaćao rate, a banke me o tome nije obaveštavala. Od objekta koji ima 1.284 kvadrata dao sam banci garanciju na 355 kvadrata i na osnovu toga sam kupio i osiguranje na ime banke. Nisam proverio ugovor, a oni su u njega upisali svih 1.200 kvadrata u korist banke. Sudske rasprave su se vodile od 2012. godine, a kada je subotički sud presudio da banka može da uzme samo 350 kvadrata, Viši sud je to poništio bez prava žalbi zbog čega je deo Juge otišao na doboš. Na sreću su se pojavila dva mlada Jugoslovena, počasni građani IV Mini Jugoslavije, i oni su otkupili objekat i lanac Srbije za 55.000 evra - objasnio je Blaško Gabrić na konferenciji za štampu.




Kada se već znalo da će Mini Juga ići na doboš Gabrić je ranije za "Blic" izjavio da će prodajom dela svoje imovine država ostati bez Srbije i Makedonije pošto je svaka parcela posvećana jednoj od bivših republika nekadašnje Jugoslavije.

- Jugolend je posetilo hiljade turista iz celog sveta, godišnje u više od sto autobusa, za prvomajske praznike od 2.000 do 5.000 jugonostalgičara iz bivše Jugoslavije. Mini Jugoslavija je uređena po uzoru na nekadašnju državu, posetioci mogu da se popnu na Triglav, da vide fotografije i pisana sećanja na sportiste, umetnike i druge značajne Jugoslovene. Huligani su nam pre godinu dana sve uništili, čak su ukrali i Titovu bistu, ali mi se ne predajemo - kaže Gabrić.



Uz Gabrića su od prvog dana osnivanja Mini Jugoslavije i članovi Centra Tito koji poručuju da je u Blaškovu Jugoslaviju uklesano požrtvovanje, puno rada, solidarnosti i da su se na svim skupovima negovale vrednosti države koja je počivala na bratstvu i jedinstvu i toleranciji.




- Želimo da iskoristimo programe EU i u IV Mini Jugoslaviji organizujemo manifestacije na koje će doći mladi iz celog sveta. Postaćemo mesto kulturne industrije u gradu i već planiramo početkom maja da održimo šahovski turnir, a zatim kampove, radionice, koncerte i druge susrete za mlade - kaže Goran Gabrić zadužen za programe u Mini Jugoslaviji.

Objavi komentar

0 Primjedbe